PFČP zvýšil zhodnocení peněz klientů na 3,8 pct

15.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. května (ČTK) - Penzijní fond České pojišťovny (PFČP), který je s téměř 900.000 účastníků největším fondem v České republice, připíše klientům za loňský rok zhodnocení 3,8 procenta. O rok dříve činil výnos fondu 3,5 procenta. O rozhodnutí valné hromady informoval mluvčí fondu Petr Brousil. Z ostatních penzijních fondů zveřejnily výnosy za rok 2005 PF Komerční banky (3,5 procenta) a ING PF (4,2 procenta).

Výnosy připisované klientům penzijních fondů za loňský rok by mohly podle odborníků mírně překonat předloňská zhodnocení, která se pohybovala od 2,5 do 5,3 procenta. Penzijní fondy v roce 2005 zvýšily zisky o 1,4 miliardy Kč na 4,6 miliardy korun.

PFČP hospodařil v roce 2005 se ziskem 961 milionů korun, což znamenalo meziroční nárůst o 35,9 procenta. "Na výsledcích fondu se podílel rostoucí objem aktiv společnosti a pozitivní vývoj na akciovém trhu," uvedl výkonný ředitel PFČP Tomáš Matoušek.

V investiční strategii PFČP podle něj klade důraz na využití větší škály investičních možností. Dlouhodobě největší díl (43 procent) tvoří české státní dluhopisy. Zhruba čtvrtina aktiv je v dluhopisech společností, států a centrálních bank OECD. Bankovní dluhopisy tvoří 19 procent investovaných peněz. Část investic fond umístil v zahraničí prostřednictvím garantovaných produktů s vazbou na pohyb akciových indexů.

V minulém roce výrazně vzrostl objem peněz uložených v PFČP. Zatímco na konci roku 2004 fond spravoval 21,7 miliardy Kč, v loňském prosinci to bylo 26,5 miliardy korun, tedy o 22 procent více.

PFČP je členem finanční skupiny České pojišťovny, která je jeho majoritním akcionářem. ČP patří do finanční skupiny PPF. Ta spravuje aktiva v objemu 250 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK