MMR zrušilo rozhodnutí o kolaudaci prvního bloku Temelína

15.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 15. května (ČTK) - Ministerstvo pro místní rozvoj zrušilo rozhodnutí jihočeského krajského úřadu o kolaudaci prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín. Informoval o tom mluvčí elektrárny Milan Nebesář. O kolaudaci rozhodl krajský úřad loni v prosinci, zhruba po pěti letech od prvních dodávek elektřiny.

"Ministerstvo rozhodlo o neodůvodněnosti odvolání ekologických iniciativ ke kolaudaci v Temelíně, neměly být totiž účastníky řízení. Jediný, kdo mohl v kolaudačním řízení podávat oprávněné připomínky, jsou dotčené orgány státní správy, Státní úřad pro jadernou bezpečnost a sám stavební úřad," uvedl mluvčí. Kolaudací se znovu bude zabývat krajský úřad.

Temelín zůstává i nadále podle stavebního zákona ve zkušebním provozu. Zkušební provoz elektrárně do konce roku prodloužil krajský úřad.

MMR se v rozhodnutí podle Nebesáře mimo jiné opírá o rozsudek Nejvyššího správního soudu. Z něj vyplývá, že pokud zvláštní zákon výslovně určuje, kdo je jediným účastníkem řízení, nemohou jím být občanská sdružení. Ministerstvo se neztotožnilo ani s postupem krajského úřadu, který projednával i takzvané změny automatického systému řízení technologických procesů. Tuto změnu může podle atomového zákona řešit pouze Státní úřad pro jadernou bezpečnost, uvedl.

"Důvody zrušení rozhodnutí nás zklamaly. Zvážíme právní kroky, neboť se domníváme, že bychom účastníky měli být," řekla ČTK Monika Wittingerová z ekologického občanského sdružení Jihočeské matky. Podle sdružení je MMR ještě uzavřenějším úřadem než krajský úřad, který Jihočeským matkám a dalším dvěma organizacím účast v řízení přiznal.

"Věcné námitky MMR smetlo ze stolu a akceptovalo stav, kdy kolaudační rozhodnutí bylo vydáno na základě neúplné dokumentace, a nebylo doloženo, zda stavba nebude ohrožovat veřejné zájmy," dodala Wittingerová.

Proces kolaudace více než stovky staveb v elektrárně začal v polovině roku 2004. O vydání stanoviska požádal ČEZ loni v říjnu. Kolaudace schválila do užívání mimo jiné budovu s reaktorem a strojovnu. ČEZ připravuje žádost i pro druhý blok.

Podle atomového zákona ukončila elektrárna zkušební provoz na podzim 2004, když obdržela od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) povolení přejít na plný režim. Dokument povoluje provoz Temelína na deset let od spuštění štěpné reakce. U prvního bloku to znamená do roku 2010 a u druhého do roku 2012. Poté bude muset ČEZ získat nové povolení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK