Bérová: Pošta by se do roka mohla změnit na akciovou společnost

15.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. května (ČTK) - Česká pošta by se do jednoho roku mohla změnit ze státního podniku na akciovou společnost. Uvedla to ministryně informatiky Dana Bérová.

"Vzhledem k platnému obchodnímu zákoníku a dalším souvislostem je samozřejmě mnohem lepší, kdyby pošta byla standardní akciovou společností," uvedla s tím, že ministerstvo v minulosti připravilo potřebný návrh zákona, ale v minulých vládách k jeho přijetí i kvůli složitosti provedení změny nebyla politická vůle. "Já předpokládám, že každá příští vláda tu transformaci udělá," dodala.

Česká pošta v současnosti prochází transformací, která má zdůraznit její orientaci na zákazníky. Součástí těchto změn je mimo jiné zakládání samostatného obchodního úseku, výměna personálního ředitele či vznik standardního oddělení komunikace, které bude mít na starosti vnitřní i vnější komunikaci. Tu měl dosud ve firmě na starosti pouze jediný člověk.

Pošta loni zvýšila čistý zisk o polovinu na 667 milionů korun, což je druhý nejlepší hospodářský výsledek firmy v historii. Obrat stoupl o 8,3 procenta na 17,7 miliardy korun. Společnost zaměstnává 38.290 pracovníků, kteří mají průměrnou mzdu 15.563 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK