Bérová chce dosáhnout snížení cen roamingu dohodou

15.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. května (ČTK) - Ministryně informatiky Dana Bérová by chtěla dosáhnout snížení cen za volání z mobilního telefonu v zahraničí, tzv. roaming, spíše dohodou s operátory než regulací trhu. Uvedla to v rozhovoru pro ČTK.

S návrhem na regulaci vysokých cen, které neodpovídají vynaloženým nákladům a výrazně se liší v jednotlivých zemích, přišla nedávno Evropská komise. Rada ministrů se jím má zabývat v polovině června. Velké evropské mobilní skupiny Vodafone, T-Mobile a Telefónica/O2 vzápětí přišly s oznámeními, že ceny nejpozději do příštího dubna sníží o desítky procent.

Podle Bérové by bylo velmi těžké regulační opatření formulovat a navíc by hrozilo, že by se mohla objevit snaha regulovat i další oblasti trhu. Ještě výrazněji se proti regulaci staví Český telekomunikační úřad, podle kterého není návrh nařízení komise podložen komplexní analýzou, neuvažuje vliv na ceny dalších služeb a neshoduje se s regulačním rámcem pro telekomunikace.

Podle ČTÚ ceny roamingových služeb v tuzemsku v posledních čtyřech letech postupně klesají. Od roku 2002 se snížily v průměru o 13 procent. Roamingový provoz od roku 2000 naopak narostl o více než 40 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK