Podpůrný fond vyhlásil tendr na prodej pohledávky za Setuzou

15.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. května (ČTK) - Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond dnes vyhlásil výběrové řízení na prodej pohledávky zhruba 4,1 miliardy korun za společností Setuza. Rozhodujícím kritériem tendru je cena a zájemce musí nabídnout nejméně 650 milionů Kč. Na prostudování pohledávky a podání závazných nabídek budou mít uchazeči čas do 21. června. Řekl to ředitel fondu Petr Buchal. O Setuzu se zajímá podle dostupných informací několik společností.

Soutěž se vzhledem k brzkým volbám přehoupne do funkčního období nové vlády. Ta může chtít postupovat jinak a podle podmínek tendru bude mít možnost zrušit jej bez udání důvodu, uvedl dříve ministr zemědělství Jan Mládek s tím, že kabinet by měl konečný prodej schvalovat. Setuza je předním českým výrobcem olejů a dalších produktů včetně metylesteru řepkového oleje pro výrobu bionafty.

PGRLF koupil pohledávku za Setuzou od České konsolidační agentury letos v únoru za 465 milionů korun. Převod byl základem plánu, podle nějž měl stát pomocí pohledávky opět získat v potravinářské firmě vliv. Fond měl podle ředitele Buchala se zástupci vlastníků Setuzy několik jednání, která ale nesměřovala k dohodě. Jiné varianty než prodej pohledávky se ukázaly jako neprůchodné, uvedl k tomu dříve Mládek.

O vliv v Setuze přišel stát loni na podzim, kdy byl PGRLF nucen 38,3 procenta akcií firmy převést na společnost Český olej, ovládanou skupinou podnikatelů kolem Tomáše Pitra. Transakce se uskutečnila na základě utajené opční smlouvy podepsané v roce 2002 a jejích dodatků. Český olej ještě další akcie přikoupil a zvedl podíl v potravinářské firmě z předchozích 49,9 procenta na více než 90 procent.

Státu zbyla čtyřmiliardová pohledávka. "My jsme vždycky říkali, ať to PGRLF nebo ČKA nabídne v tendru," uvedl Pitr předminulý týden poté, co Mládek oznámil záměr dluh Setuzy prodat.

Počátkem letošního roku vstoupila do hry o potravinářský podnik společnost PPF Investments, která získala přednostní právo na koupi Českého oleje. Společnost také projevila zájem o pohledávku, ležící tehdy v ČKA, a nabídla za ni podle svého vyjádření 570 milionů korun.

Účast v tendru zvažuje podle mluvčí Jany Kindlové Agropol Group. "Máme zájem. Počkáme, jaké budou podmínky," uvedla. Situaci kolem Setuzy sleduje podle mluvčího Petra Málka i bankovní skupina J&T. Zatím ale nepřijala žádné rozhodnutí o případné účasti či neúčasti ve výběrovém řízení. Chemicko - potravinářská skupina Agrofert se podle ředitele pro strategii Jana Kadaníka tendru na prodej pohledávky spíše nezúčastní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK