Unipetrol chce údajně odvolat ředitele Chemopetrolu Cingra

15.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Litvínov (Mostecko)/Praha 15. května (ČTK) - Vedení holdingu Unipetrol údajně vyvíjí tlak na odvolání generálního ředitele a místopředsedy představenstva tuzemského výrobce petrochemických výrobků Chemopetrol Petra Cingra. Sdělily to dva na sobě nezávislé zdroje, jež si nepřály zveřejnit své jméno. Mluvčí Unipetrolu Arne Kejdana nechtěl informaci komentovat.

Spekuluje se o snaze nového vlastníka Unipetrolu, polského chemického koncernu PKN Orlen, zbavit se manažerů spjatých s minulým vedením holdingu. Oficiálním důvodem odvolání by měly být podle zdroje výsledky auditu Chemopetrolu, který ale pod vedením sedmatřicetiletého Cingra zvýšil výrazně zisk.

Chemopetrol byl loni nejvíce ziskovou firmou skupiny Unipetrol. Vykázal čistý zisk 2,62 miliardy Kč, což je nejlepší hospodářský výsledek v posledních deseti letech. V roce 2004 dosáhla firma čistého zisku 1,95 miliardy korun. Meziročně tak zisk zvýšila o 34 procent. Tržby vzrostly o sedm procent na 31,2 miliardy korun.

V prvním čtvrtletí letošního roku Chemopetrol dosáhl čistého zisku 894 milionů korun, proti stejnému období loni to je o 204 milionů korun méně. Tržby však vzrostly o 1,1 miliardy na 8,4 miliardy korun. Na výsledcích se pozitivně projevily trvající příznivé marže u polyetylénu, polypropylenu a etylénu, i když byly nižší než loni.

Koncern PKN Orlen zaplatil loni českému státu za 63procentní podíl Unipetrolu včetně pohledávek 14,7 miliardy korun. Skupinu Unipetrol tvoří kromě Chemopetrolu i Benzina, Paramo, Kaučuk, Spolana a Unipetrol Rafinérie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK