HN: Paroubek chce oznámit miliardovou investici do zóny u Žatce

16.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. května (ČTK) - Premiér Jiří Paroubek se chystá ještě před volbami ohlásit, že v průmyslové zóně Triangle u Žatce vytvoří nový investor několik tisíc pracovních míst. Píšou to dnešní Hospodářské noviny. Jméno firmy podle deníku premiér tají, zdroje HN ale potvrdily, že investor bude z Japonska a je spojen s elektrotechnickým průmyslem.

Ústecký hejtman Jiří Šulc z opoziční ODS ale tvrdí, že investice není jistá a jednání zdaleka nejsou uzavřena, píšou.

Podle HN je vážným zájemcem o žateckou zónu konsorcium v čele s firmami Hitachi a Matsushita. Společně by měly vyrábět LCD televizory a komponenty pro hi-tech spotřební techniku, především na export do zemí Evropské unie. Investice má postupně dosáhnout až 1,2 miliardy eur, tedy asi 33 miliard korun. Byla by tak srovnatelná s továrnou Hyundai, která se má začít stavět v severomoravských Nošovicích.

V první fázi mají vzniknout dva až čtyři tisíce nových pracovních míst. Japonský projekt předpokládá, že se počet zaměstnanců může zvýšit až na dvanáct tisíc, protože postupně mají přicházet další firmy, které výrobní program rozšíří, píšou HN.

Hejtman Šulc ale soudí, že oznámení investice by bylo předčasné. "Ano, máme dokonce dvě skupiny investorů, ale jednání jsou zatím diplomatická, nic konkrétního," řekl HN Šulc. Memorandum, v němž investor závazně prohlásí, co a kdy postaví a kolik lidí zaměstná, není podle něj možné do voleb podepsat.

Žatecká zóna patří spolu se severomoravskými Nošovicemi a západočeským Chebem ke strategickým rozvojovým projektům vlády. O zájmu vybudovat továrny ve strategické průmyslové zóně Triangle u Žatce dvěma skupinami investorů informoval Šulc již dříve. Vláda a agentura CzechInvest hledá silnou zahraniční firmu už tři roky. Investici v Trianglu zvažovaly dříve automobilky PSA Citröen a Kia, obě se ale nakonec rozhodly, že postaví své závody na Slovensku. "Je těžké postavit průmysl na severu Čech pouze na jednom oboru. V minulosti už to zde jednou bylo a skončilo to vysokou nezaměstnaností," řekl Šulc minulý týden ČTK. Průmyslové zóny v Ústeckém kraji obsadilo velké množství podniků, které vyrábějí komponenty pro osobní automobily. "Záměrně jsem hledal investory mimo tento sektor. Pro Evropu je samozřejmě prioritou dalšího tisíciletí na výrobu náročná technika a elektronika," naznačil Šulc obor zájemce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK