Americké akcie v pondělí posílily díky levnější ropě

16.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. května (ČTK) - Americké akcie v pondělí posílily díky poklesu cen ropy. Ten zmírnil obavy z negativního dopadu drahé energie na firemní zisky a spotřebitelské výdaje. Vedl však také k oslabení ropných společností.

Dow Jonesův index, který sleduje 30 nejvýznamnějších emisí na trhu, posílil o 0,42 procenta na 11.428,77 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 0,25 procenta na 1294,50 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq se snížil o 0,23 procenta na 2238,52 bodu.

Farmaceutická společnost Johnson & Johnson si připsala téměř dvě procenta poté, co její vedoucí pracovníci uvedli, že v letošním roce hodlají zvýšit prodej spotřebního zboží v Číně zhruba o pětinu. Největší světová pojišťovna AIG stoupla o 1,1 procenta díky zprávě o tom, že získala souhlas k expanzi ve dvou čínských provinciích.

Cena americké lehké ropy klesla o více než tři procenta a dostala se zpět pod 70 dolarů za barel. Největší světová veřejně obchodovaná ropná společnost Exxon Mobil oslabila o 0,4 procenta, napsala agentura Reuters.

Na devizovém trhu dolar posílil díky poklesu cen zlata a dalších komodit. Americká měna tak zaznamenala nejvýraznější nárůst vůči euru za uplynulý měsíc. Nezabránily tomu ani některé méně příznivé údaje o ekonomice USA. V závěru obchodování euro vůči dolaru oslabilo o více než procento na 1,2787 USD. K japonskému jenu dolar stoupl o 0,2 procenta na 111,67 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK