Korejská prokuratura obžalovala šéfa automobilky Hyundai

16.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 16. května (ČTK) - Jihokorejská prokuratura dnes obžalovala předsedu představenstva automobilky Hyundai Motor Čonga Mong-kua ze zneužití pravomoci a firemních prostředků. Čong je zapleten do skandálu kolem černých fondů využívaných ke korupci a jeho stíhání může podle analytiků vytvořit v největší korejské automobilce řídící vakuum. Hyundai nyní připravuje investici do automobilového závodu v České republice.

Šéf Hyundai byl zatčen na konci dubna kvůli podezření, že spolu s dalšími manažery zpronevěřil firemní peníze a vytvářel tajné fondy, z nichž firma uplácela politiky a další vlivné lidi. Zneužívání se mohlo týkat více než pěti miliard wonů (116 milionů korun) a může mít za následek doživotní vězení.

Firma Hyundai se minulý měsíc za skandál veřejně omluvila a sdělila, že rodina předsedy Čonga předá charitě svůj podíl na přepravní společnosti Glovis v hodnotě jedné miliardy dolarů. Prokurátoři však dali najevo, že tento dar jejich vyšetřování neovlivní.

Vedení Hyundai minulý týden schválilo investici do plánované továrny v Nošovicích v Moravskoslezském kraji. Jihokorejská tisková agentura Jonhap však v pondělí oznámila, že automobilka odloží zahajovací práce na výstavbě závodu v České republice na neurčito. Firma Hyundai nicméně uvedla, že tento čtvrtek oficiálně podepíše smlouvu o výstavbě závodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK