Projev bolívijského prezidenta Eva Moralese

16.05.2006 | , Evropský parlament
Tiskové zprávy


K poslancům Evropského parlamentu na slavnostním zasedání ve Štrasburku promluvil bolívijský prezident Evo MORALES. Pozornost světových médií tento 46letý vůdce bolívijského Hnutí za socialismus vzbudil prosazováním zestátnění těžby zemního plynu.

Konflikty o využívání bolívijských zásob zemního plynu předcházely i jeho zvolení loni v prosinci. MORALES má svou politiku osvětlit i na zasedání Výboru EP pro zahraniční věci.

"Usilujeme o demokratickou, nenásilnou revoluci", prohlásil Evo MORALES mj. v rámci plenárního zasedání Parlamentu s tím, že cílem jeho politiky je zvýšit životní úroveň všech Bolívijců. K zestátňování poznamenal, že se zahraniční firmy nemusejí obávat vykázání ze země, původní obyvatelé však mají nárok na spravedlivý podíl ze zisků.
 
MORALES na několika příkladech rovněž ilustrovat až propastné rozdíly mezi životem prostých Bolívijců a Evropanů. Za úspěch své vlády označil mj. distribuci 50 000 občanských průkazů, které jejich držitelům teprve umožní účast na politickém životě. Za největší problémy označil negramotnost a závislost rolníků na monokulturách včetně koky.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy