Dovozní ceny v březnu vzrostly, ceny vývozu naopak klesly

16.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. května (ČTK) - Ceny zboží dováženého do ČR v březnu meziročně vzrostly o 3,2 procenta, vývozní ceny naopak klesly o 1,6 procenta. Proti únoru se dovozní ceny v březnu zvýšily o půl procenta a vývozní ceny byly vyšší o 0,6 procenta. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu.

Největší vliv na meziměsíční růst dovozních cen měly o 1,5 procenta vyšší ceny polotovarů. Ceny nerostných paliv vzrostly o 1,1 procenta. Dovážené stroje a dopravní prostředky zdražily o 0,1 procenta. Snížily se naopak ceny potravin o 0,9 procenta.

Na meziročním růstu dovozních cen se nejvíce podepsala o 35 procent dražší nerostná paliva. Ceny dovážených polotovarů vzrostly meziročně o 1,3 procenta. Ceny ostatních skupin naopak klesaly, nejvíce pak ceny hotových výrobků o 5,5 procenta. Stroje a dopravní prostředky zlevnily o 0,4 procenta.

Na meziměsíční růst vývozních cen mělo také výrazný vliv zvýšení cen polotovarů o 0,8 procenta, na čemž se projevilo především zdražení neželezných kovů. Nejvíce rostly ceny chemikálií, a to o 1,7 procenta. Meziročně exportní ceny klesly především kvůli snížení cen polotovarů o 4,8 procenta, a to zejména železa, oceli a kovových výrobků.

Světové ceny byly v dubnu meziročně v úhrnu vyšší o 32,2 procenta a zrychlily tak svůj růst. Ceny ropy a zemního plynu se zvýšily celkem o 33,6 procenta (v březnu o 29,3 procenta). Ceny kovů vzrostly o 50,1 procenta, což bylo nejvíce od roku 2001. Naopak meziročně se snížily jen ceny dřeva.

Směnné relace, tedy poměr růstu cen vývozu vůči růstu cen dovozu, se oproti lednu zvýšily na 100,1 procenta. Meziročně klesly na 95,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK