AKAT: Do podílových fondů v ČR letos přibylo 15 miliard Kč

16.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. května (ČTK) - Češi měli v tuzemských a zahraničních podílových fondech na konci března 239,5 miliardy korun, což bylo o 58,5 miliardy Kč více než před rokem a o 15 miliard více než na konci loňského roku. ČTK o tom dnes informovala Asociace pro kapitálový trh (AKAT), v jejíž zahraničních fondech bylo na konci prvního čtvrtletí tohoto roku 97,8 miliardy korun.

Fondy AKAT se na letošním růstu podílely osmi miliardami korun. Za tímto nárůstem stál silný zájem o fondy zajištěné (4,5 miliardy Kč), akciové (2,4 miliardy) a smíšené (1,8 miliardy). Mírný nárůst zaznamenaly fondy fondů (39 milionů) a fondy dluhopisové (23 milionů). Fondy peněžního trhu naopak zaznamenaly pokles o 128 milionů korun.

Dlouhodobá přízeň zajištěným fondům je podle předsedy představenstva AKAT Martina Fuchse trendovou záležitostí. Za oblibou akciových fondů prý stojí mimořádně úspěšná střednědobá historická výkonnost většiny akciových trhů. Dočasné ochlazení zájmu o fondy peněžní a dluhopisové souvisí s růstem eurových a dolarových úrokových sazeb v uplynulém období a s očekávaným růstem korunových úrokových sazeb, dodal.

V prvních třech měsících roku se nabídka podílových fondů rozšířila o 106 fondů. Aktuálně si klienti mohou vybrat z 1210 podílových fondů, na čemž se AKAT podílí 1141 fondy. Z deseti fondových zprostředkovatelů asociace vykázala největší přírůstek majetku ČSOB (4,7 miliardy Kč), Česká spořitelna (1,4 miliardy) a ING Bank (miliarda korun).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK