ÚOHS: ČSAD Liberec zaplatí dva mil. za zneužití postavení na trhu

16.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 16. května (ČTK) - Dopravní firma ČSAD Liberec musí zaplatit dva miliony korun za zneužití dominantního postavení na trhu, když loni znemožnila firmě Student Agency využívat liberecké autobusové nádraží. Rozhodl o tom předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Martin Pecina, který řešil odvolání ČSAD Liberec proti původnímu verdiktu. Pokutu přitom snížil o půl milionu korun. Firma ještě před vydáním druhostupňového rozhodnutí chyby napravila, řekl dnes Pecina novinářům. Vyjádření ČSAD Liberec ČTK zjišťuje.

Autobusy Student Agency nemohly v první polovině roku 2005 zajíždět přímo na nádraží. "Student Agency tak bylo oproti konkurenci znemožněno řádné provozování vnitrostátní veřejné osobní autobusové dopravy na lince Praha - Liberec a zpět," uvedl Pecina. Vstup nového dopravce přitom podle něj mohl zostřit konkurenční prostředí. Za cestu mezi Prahou a Libercem si nyní obě společnosti účtují základní jízdné 70 korun. Ještě před vstupem Student Agency stála jízdenka ČSAD 78 korun.

Zajíždět autobusům Student Agency na nádraží později umožnilo rozhodnutí ústeckého krajského soudu, přesto byla firma podle ÚOHS oproti ČSAD v nevýhodě. "Student Agency například nebylo umožněno využívat informačního systému nádraží," upřesnil Pecina.

Student Agency kompenzovala horší podmínky pro cestující cenou jízdenky, asi 14 dní je loni v únoru nabízela za symbolickou korunu. "Působení firmy na trhu tedy nebylo po nezanedbatelnou dobu rentabilní," míní Pecina.

ČSAD už podle úřadu chyby napravila, a pokuta tak může být o půl milionu nižší. "Firma stanovila rovné a objektivní podmínky pro užívání nádraží a za těchto podmínek umožnila nádraží dopravcům užívat," doplnil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK