Kyperská společnost má 40 procent Mostecké uhelné společnosti

16.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. května (ČTK) - Druhá největší hnědouhelná firma v zemi, Mostecká uhelná společnost (MUS), má nového menšinového vlastníka. Energetická skupina Czech Coal a.s. dnes oznámila, že 40 procent akcií MUS prodala skupině investorů sdružených v kyperské společnosti Indoverse Czech Coal Investments Limited. Do jednoho roku by měla společnost získat dalších devět procent. Oznámil to Petr Pudil, předseda představenstva a generální ředitel Czech Coal.

Cena transakce nebyla zveřejněna. Podle tisku by se měla pohybovat kolem deseti miliard korun. Za kyperskou společností údajně stojí známý finančník Pavel Tykač.

Získané prostředky z prodeje 40 procent akcií těžební firmy zvýší podle Pudila kapitálovou sílu skupiny Czech Coal. "Připravujeme významné investice, zejména projekt zpřístupnění zásob hnědého uhlí za limity, získání některých výrobců elektrické energie a tepla a zvažujeme také výstavbu nové elektrárny," uvedl.

Majoritní podíl v energetické skupině Czech Coal i nadále kontrolují dosavadní vlastníci, kromě Pudila je to předseda představenstva a generální ředitel MUS Luboš Měkota, předseda dozorčí rady Czech Coal a MUS Antonín Koláček a místopředseda představenstva obou firem Vasil Bobela.

"Finanční skupina, která získala minoritu v MUS, se nebude podílet na jejím řízení. Transakce tak nemá vliv na podnikatelský záměr managementu těžební firmy ani na zaměstnanost v podniku," doplnil mluvčí Czech Coal Radek Stavěl.

Skupina Czech Coal zahrnuje kromě stejnojmenné akciové společnosti a Mostecké uhelné například Teplárnu Otrokovice, Energetiku Malenovice a dalších 24 firem z průmyslu a služeb. Celá skupina s téměř 7000 zaměstnanci loni utržila přes osm miliard korun a vykázala čistý zisk 1,8 miliardy korun. Mostecká uhelná v roce 2004 vykázala tržby 6,47 miliardy korun a čistý zisk 767,9 milionu korun.

Mostecká uhelná je co do objemu těžby druhou největší společností na tuzemském hnědouhelném trhu. Zaměstnává bezmála 4500 lidí, loni vytěžila přes 16 milionů tun uhlí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK