Sobotní bouře na severu Čech přerušila dodávky energie do Německa

21.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň/Kadaň (Chomutovsko) 21. května (ČTK) - Sobotní večerní bouře zlomila čtyři stožáry mezinárodního vedení velmi vysokého napětí poblíž Kadaně, a přerušila tak dodávky elektrické energie do Německa. Dodávky do českých měst nebyly přerušeny; při havárii nebyl nikdo zraněn, řekla mluvčí ČEPS Jitka Matisková. Termín obnovení dodávek zatím není jasný.

"K havárii vedení 400 kilovoltů z Hradce u Kadaně do německého Etzenrichtu došlo poblíž obce Mašťov na Chomutovsku," dodala. Do stožárů podle Matiskové narazila tzv. húlava, což je krátkodobé horizontální tornádo. Podobná havárie se stala zhruba ve stejných místech v srpnu 2002, když vichřice zlomila dva stožáry. V Hradci u Kadaně má ČEPS největší českou rozvodnu 400 kV.

Vedení jsou vypnutá a krizový štáb nyní zjišťuje rozsah škod a možnosti opravy. "Teprve poté bude jasno, kdy bude dodávka obnovena," dodala mluvčí.

Havárie má vliv na volně obchodovatelné přenosové kapacity zejména ve směrech na německé energetické společnosti E.ON a VET, která působí ve východní části Německa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK