Šimonovský: Pendolino bude moci od června jezdit i do zahraničí

21.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. května (ČTK) - Pendolina budou moci od června jezdit i do zahraničí. V dnešní Sedmičce na TV Nova to řekl ministr dopravy Milan Šimonovský (KDU-ČSL). Dosud tyto rychlé vlaky vozily cestující jen v Česku. Nyní musejí vyhovět předpisům drážního úřadu, který nařídil tříměsíční zkoušky v ostrém provozu s cestujícími, a tato lhůta skončí ke konci května.

"Od června budou moci jezdit do zahraničí. Už jednáme se slovenskou stranou, aby mohla jezdit do Bratislavy," řekl. Jednání s rakouskou stranou jsou podle něj komplikovaná v tom, že část tratí v Rakousku poškodily letošní povodně a zkoušky se musejí uskutečnit na tamní trati v Hohenau. "Takže to bude provedeno během začátku léta a věřím, že ještě v tomto roce budeme jezdit do Vídně," řekl.

Tématem dnešní Sedmičky byl i nový silniční zákon platný od června, který mimo jiné umožňuje udělit za chybějící dálniční známku pokutu až půl milionu korun. Oba účastníci debaty uvedli, že takto vysoká pokuta řidičům zřejmě nehrozí.

"Je to nejednoznačný výklad, protože za takto nezaplacenou známku není přímo definováno, že musíte dostat tu půlmilionovou pokutu," řekl komunista Jiří Dolejš. Připustil ale, že tato možnost technicky existuje, ale musí se ze zákona odstranit.

"Není pravda, že někdo za nevylepenou dálniční známku dostane půlmilionovou pokutu," uvedl Šimonovský. "Bude to pokuta řádově v tisících, která je úměrná tomu prospěchu, který jste z toho měl. Dálniční známka stojí 900 korun, takže vám žádný policista nedá (pokutu) víc než několik tisíc korun. Ale ne 500.000, to je nesmysl," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK