Německo by podle ministra mohlo snížit firemní daň až o polovinu

21.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 21. května (ČTK) - Německý ministr financí Peer Steinbrück plánuje snížit sazbu daně z příjmu pro firmy až na polovinu ze současných 25 procent a nechce již dále zvyšovat další daně. Informovala o tom německá média. Zpráva přišla poté, co německý parlament v pátek schválil zvýšení daně z přidané hodnoty o tři procentní body na 19 procent.

Podle německého časopisu Der Spiegel by snížení základní sazby firemní daně znamenalo, že celková daňová zátěž pro firmy klesne na něco přes 29 procent ze současných 38 procent. Der Spiegel však neoznačil zdroj zprávy.

Steinbrück veřejně nekomentoval detaily svého plánu reformy firemních daní, na kterém se stále pracuje a očekává se, že by mohl vstoupit v platnost v roce 2008.

Steinbrück současně v rozhovoru pro list Leipziger Volkszeitung uvedl, že po zvýšení DPH Německo neplánuje další zvyšování daní.

Dolní komora německého parlamentu v pátek schválila Steinbrückův nový kontroverzní rozpočtový zákon, a umožnila tak cestu k největšímu zvýšení daní v zemi od druhé světové války. Jeho hlavním bodem je zvýšení DPH.

Ekonomové varovali, že zvýšení DPH, které bude stát daňové poplatníky podle odhadu 18 miliard eur ročně, by mohlo být pro německou ekonomiku v době, kdy se objevují signály oživení, těžkým úderem, napsala agentura Reuters.

Daně z příjmu firem snižují v posledních letech hlavně noví členové EU. Ve starých členských zemích zůstává zdanění společností vysoké, a stále více tamních podniků proto odchází na východ za nižšími daněmi. Německo se spolu s Francií v minulosti několikrát postavily proti nízkým firemních daním nových členů.

EU chce v roce 2008 navrhnout sjednocený základ podnikových daní u firem, které podnikají ve více státech. Cílem bude nahradit 25 rozdílných národních systémů a umožnit firmám, aby při výpočtu daně použily ta samá pravidla u všech svých aktivit v rámci EU.

Proti plánu se otevřeně postavily Británie, Irsko a Slovensko, protože se obávají, že jde o první krok k jednotné sazbě firemních daní. Několik dalších zemí se staví do opozice, protože nejsou o správnosti návrhu přesvědčeny. Pro schválení nových pravidel je potřebná shoda všech členů unie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK