Euro: Škoda Diag Human činí podle jejího majitele 12,5 miliardy Kč

21.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. května (ČTK) - Škoda společnosti Diag Human, kterou údajně utrpěla kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou, činí podle jejího majitele Josefa Šťávy včetně úroků 12,5 miliardy korun. Dosud uváděná částka se pohybovala kolem deseti miliard. Maximální varianta výpočtu ušlého zisku operuje se šesti miliardami, zbývajících 6,5 miliardy jsou úroky. Šťáva to uvedl v aktuálním vydání týdeníku Euro, které vyjde v pondělí.

S novým údajem o maximální výši škody podle Šťávy operuje nový posudek znaleckého ústavu Novota, píše Euro.

Týdeník upozorňuje, že soupeřící strany v arbitrážním řízení - Diag Human a český stát zastupovaný Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) - měly do 15. května předložit důležitá souhrnná stanoviska a rozhodčí senát má do 30. května rozhodnout o dalším postupu nebo možná vydat konečné rozhodnutí.

Firma Diag Human počátkem 90. let usilovala o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Po nepříznivém výroku tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara o Diag Human z obchodu sešlo. Za poškození dobrého jména musela vláda po prohrané arbitráži společnosti zaplatit 326 milionů korun, o čemž se veřejnost i poslanci dozvěděli až zpětně.

Parlamentní vyšetřovací komise však odhalila, že dánská firma Novo Nordisk, zahraniční partner Diagu, odmítla další spolupráci s ním nikoli kvůli Bojarovu výroku, ale protože Diag Nordisku dlužil peníze. Právník Diagu Jan Kalvoda to popřel. Tvrdí, že i materiály, na jejichž základě Diag již dříve ve sporu uspěl, pocházejí od Novo Nordisk. Spor se od roku 1998 týká už jen výše náhrady škody.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK