Neworská burza NYSE se chce spojit s Euronextem

22.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 22. května (ČTK) - Newyorská akciová burza (NYSE) předložila nabídku na fúzi s panevropským burzovním operátorem Euronext. Spojením by vznikla největší burzovní společnost na světě s tržní kapitalizací 21 miliard dolarů a první burzovní operátor s aktivitami na obou stranách Atlantiku. Návrh přichází krátce před setkáním akcionářů Euronextu, na kterém by se mělo rozhodovat o navrhovaném spojení Euronextu s Deutsche Börse.

Euronext v prohlášení oznámil, že dnes odpoledne zasedne správní rada společnosti, která bude jednat o návrzích Deutsche Börse i NYSE. V úterý pak budou oba návrhy zvažovat akcionáři na valné hromadě.

NYSE v prohlášení dodala, že nová firma by se jmenovala NYSE Euronext. Sídlo nové skupiny by bylo v New Yorku.

Provozovatel burz v Paříži, Amsterdamu, Bruselu a Lisabonu a londýnské derivátové burzy Euronext.liffe v pátek odmítl novou nabídku Deutsche Börse s tím, že nepředstavuje nic nového. Euronext vede již několik měsíců jednání o spojení se svým německým konkurentem, ta se však zadrhla na některých problémech, jako sídlo vedení či firemní model, napsala agentura Reuters.

Společnost Deutsche Börse v pátek představila návrh budoucího spojení obou burz, který počítá se vznikem nové holdingové společnosti řízené z Frankfurtu. Spojení by vytvořilo největší evropskou burzovní skupinu pro hotovostní obchody a největšího světového zprostředkovatele obchodů s deriváty, odvozenými cennými papíry jako termínové a opční kontrakty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK