Ceny ropy pokračují v poklesu

22.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 22. května (ČTK) - Ceny ropy dnes pokračují v poklesu z předchozích dnů a drží se pod 68 dolary za barel. Proti pátečnímu závěru se snížily zhruba o dolar a dostaly se na nejnižší úroveň za šest týdnů. Podle obchodníků nyní rozhodují o cenách technické faktory, ráno se přitom předpokládalo, že ceny obnoví růst v reakci na předchozí pokles.

Cena americké lehké ropy se dnes v Asii snížila o 1,06 dolaru na 67,47 dolaru za barel. V jednu chvíli klesla na 67,43 USD, kde nebyla od 10. dubna. Severomořský Brent dnes zlevnil o 87 centů na 67,81 USD.

Ráno se v Asii ceny ropy zvyšovaly, protože obchodníci nakupovali termínové kontrakty ropy za očekávání, že ceny porostou kvůli obavám z výpadků dodávek ropy z Íránu a Nigérie.

Obchodníci se stále obávají toho, že by spor Západu s Íránem o jaderný program islámské země mohl zastavit vývoz íránské ropy. Podobně vyvolávají obavy výpadky dodávek z Nigérie a z Mexického zálivu během sezony hurikánů.

V pátek šly ceny ropy dolů díky prodejní vlně na trzích s komoditami, kterou vyvolaly obavy z inflace ve Spojených státech a obnovený růst dolaru.

Ropa jde dolů od 24. dubna, kdy dosáhla historického maxima 75,35 dolaru za barel. Někteří investoři ale říkají, že nynější pokles je jen přestávka v dalším růstu na nové rekordy. Tento růst začal v roce 2002, kdy barel ropy stál 20 dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK