Ceny pohonných hmot stagnují; litr benzinu stojí 31,08 Kč

22.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. května (ČTK) - Ceny pohonných hmot se za poslední týden ve většině krajích výrazně nezměnily. Nejprodávanější benzin Natural 95 stojí v průměru 31,08 koruny za litr, což je o haléř méně než před týdnem. Cena nafty klesla o tři haléře na 30,06 koruny. Nejlevnější benzin je v Olomouckém kraji, nejdražší na Vysočině. Vyplývá to z aktuálních informací společnosti CCS.

V několika krajích ceny benzinu stouply. Na Vysočině litr zdražil o šest haléřů na 31,40 Kč, což je nejvyšší průměrná cena v republice. O 12 haléřů na 31,06 koruny se zvýšila cena za litr naturalu v Karlovarském kraji. Naopak největší pokles nastal v Moravskoslezském kraji, kde se ceny do neděle snížily o 11 haléřů na necelých 30,80 Kč. V Olomouckém kraji litr zlevnil o čtyři haléře na 30,75 Kč, a dostal se tak na nejnižší úroveň v ČR.

Nafta zůstává nejlevnější v Karlovarském kraji, ve kterém se litr prodává v průměru za necelých 29,60 Kč. Méně než 30 korun stojí litr ještě v Moravskoslezském, Olomouckém, Pardubickém, Plzeňském a Ústeckém kraji. Nejdráž je v Praze a na Vysočině, kde cena za litr dosahuje 30,40 Kč.

Řidičům nyní nahrává pokračující pokles cen ropy, od kterých se odvíjejí ceny v tuzemsku. Proti pátečnímu závěru se ceny černého zlata snížily zhruba o dolar a dostaly se na nejnižší úroveň za šest týdnů. Cena americké lehké ropy se dnes v Asii snížila na necelých 67,50 dolaru za barel. Severomořský Brent zlevnil na přibližně 67,80 USD.

Příznivý vývoj pro motoristy byl i u kurzu koruny k dolaru. Minulý týden se koruna ocitla na historickém maximu 21,78 Kč/USD, dnes ale oslabila na 22,18 Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK