Stavba obchvatu Těšína se kvůli Hyundai asi zkrátí o pět měsíců

22.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Třinec (Karvinsko) 22. května (ČTK) - Vláda požaduje rychlejší dokončení silničního obchvatu Českého Těšína, kvůli příchodu korejské automobilky Hyundai do průmyslové zóny v Nošovicích by se mělo zprůjezdnění obchvatu urychlit o pět měsíců na červen 2008. Novinářům to dnes řekla ředitelka ostravské správy Ředitelství silnic a dálnic Alena Morysová. Stavaři jsou připraveni na požadavek kabinetu reagovat, požadují ale rychlejší vyplacení peněz.

Podle prezidenta společnosti ODS-Dopravní stavby Ostrava, která obchvat dnes začala stavět, přistoupila firma podle původní smlouvy na speciální splátkový režim. "Stát nám bude platit se zpožděním a nezávisle na tom, co prostavíme. Konečnou sumu budeme mít na účtu dlouho po dokončení stavby. Zrychlení stavby by tedy pro nás nebylo výhodné, pokud se smlouva nezmění a my nedostaneme peníze za naši práci dříve," uvedl Vítek. Reakci ministerstva dopravy ČTK zjišťuje.

Vybudováním téměř čtyřkilometrového úseku se převede tranzitní doprava mimo Český Těšín a ubude dopravních problémů na frekventovaném železničním přejezdu v Těšíně.

Stát chce kvůli stavbě továrny automobilky Hyundai v Nošovicích v Moravskoslezském kraji investovat do stavby či modernizace tamní dopravní sítě 10,5 miliardy korun, aby vyhověl požadavkům Hyundai na kvalitu dopravního spojení se slovenským závodem Kia a moravskými dodavateli Hyundai. Zhruba 60 procent z 10,5 miliardy korun by mělo být investováno do silniční sítě a zbývajících 40 procent do železnice.

Závod v Nošovicích, který se zřejmě začne stavět na podzim, by měl vyrábět 200.000 automobilů ročně a po rozšíření kapacit až 300.000 automobilů a 600.000 převodovek, výrobu by měl zahájit v roce 2008. Nošovická továrna vytvoří minimálně 1000 pracovních míst, Hyundai ale předpokládá, že do roku 2010 v Nošovicích zaměstná přes 3500 lidí. Dalších přibližně 10.000 míst by mělo vzniknout u subdodavatelů a v terciální sféře.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK