Své mobilní číslo od ledna přeneslo 44.300 lidí

22.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. května (ČTK) - Možnost ponechat si své mobilní telefonní číslo při změně operátora využilo od poloviny ledna zhruba 44.300 lidí. Řekla to mluvčí ministerstva informatiky Klára Volná. Celkově přitom mají tuzemští mobilní operátoři kolem 11,5 milionu zákazníků.

"Je dobré vidět, že konkurence na trhu funguje. Jsem ale zvědavá, jak to s přenesenými čísly bude na konci roku. Zda se naplní očekávání, která zavedení této nové služby doprovázela," uvedla ministryně informatiky Dana Bérová s tím, že před několika lety zavedená přenositelnost čísel u pevných linek žádnou revoluci na trhu nezpůsobila.

Podle neoficiálních informací od operátorů na přenositelnosti mobilních čísel zatím vydělává pouze Vodafone, který do začátku května získal téměř 20.000 zákazníků s číslem od konkurence a naopak jen 12.000 od něj odešlo. U Eurotelu a T-Mobile převyšuje počet těch, co odešli, počet příchozích vždy o téměř 4000, podobné jsou i celkové počty ztracených klientů.

Službu přenositelnosti čísel zavedli operátoři na popud telekomunikačního zákona v polovině letošního ledna. Celkově do služby investovali kolem jedné miliardy korun. Zatímco pro zákazníky je změna čísla většinou bezplatná, operátoři si za jednoho klienta vyplácí tisícové částky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK