Zaměstnavatelé přesvědčují poslance, aby zákoník práce nepřijali

22.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. května (ČTK) - Svaz průmyslu a dopravy prostřednictvím otevřeného dopisu vyzval poslance, aby se při úterním hlasování ve sněmovně postavili proti přijetí nového zákoníku práce. Sdělila to mluvčí svazu Blanka Růžičková. O zákoníku, který nejdříve odmítl Senát a následně jej vetoval prezident, se bude ve sněmovně hlasovat již potřetí. Norma přitom zřejmě bude znovu schválena, protože ji podporují vládní sociální demokraté i opoziční komunisté, kteří mají ve sněmovně potřebnou většinu.

Zaměstnavatelé jsou podle Růžičkové přesvědčeni, že nová úprava zákoníku zkomplikuje pracovněprávní vztahy a ve svých důsledcích poškodí podnikatele i zaměstnance a ekonomiku České republiky. Nelíbí se jim ani to, že nová podoba zákoníku nevznikla jako výsledek odborné diskuse, a že se naopak stala věcí politické prestiže.

"Otevřený dopis vnímáme jako poslední možnost, jak zákonodárce oslovit," uvedl prezident Svazu průmyslu Jaroslav Míl. "Zákoník práce ovlivní život všech občanů této země a my si uvědomujeme jeho možné dopady, pokud bude schválen v předkládané podobě," dodal Míl.

Zákoník zavádí například takzvaná konta pracovní doby. Firmy by mohly využívat své pracovníky tehdy, kdy by pro ně měly práci. V době s menším počtem zakázek by lidé měli pracovní dobu kratší. Celkový odpracovaný čas by se sčítal v kontech pracovní doby, nepřesáhl by ale dosud obvyklé množství.

Zastánci nového zákoníku, mezi nimiž je i Českomoravská konfederace odborových svazů, tvrdí, že jde o moderní předpis, který umožňuje větší smluvní volnost, ale zároveň zachovává nezbytnou úroveň ochrany zaměstnanců. Odborový svaz KOVO již dříve pohrozil důraznějšími protesty, pokud by zákoník nebyl přijat či neměl začít platit. Dnes podpořili zákoník železničáři, kteří v poledne úmyslně o pár minut zpožďovali vlaky a informovali veřejnost o svém postoji.

Předpis kromě zaměstnavatelů kritizovali pravicoví politici. Předloha podle nich snižuje konkurenceschopnost firem, zvyšuje náklady zaměstnavatelů, a ve svém důsledku tak poškodí lidi, kteří práci marně shánějí.

Svaz průmyslu a dopravy je nejsilnější zaměstnavatelský svaz, který přímo nebo přes oborová sdružení zastupuje téměř 1600 podnikatelských subjektů. Jeho členy jsou největší dopravci, velké průmyslové firmy i menší podnikatelské subjekty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK