ČR žádá Brusel o souhlas s 250 miliony Kč pro drůbežáře

22.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 22. května (zpravodaj ČTK) - Česká republika požádala Evropskou unii o souhlas s podporou v řádu čtvrt miliardy korun pro české drůbežáře postižené důsledky ptačí chřipky. "Jde o 250 milionů, Evropská komise to nyní posuzuje," řekl ministr zemědělství Jan Mládek s tím, že jde o návrhy podpůrných programů, které již byly dohodnuty s českými drůbežáři. Bližší podrobnosti neuvedl.

Pokud Evropská komise a příslušný výbor zástupců pětadvaceti zemí český program schválí, Evropská unie uhradí polovinu nákladů. Na této podobě pomoci evropským drůbežářům, kteří kvůli obavám zákazníků z ptačí chřipky bojují s poklesem odbytu a cen, se koncem dubna dohodli ministři zemědělství EU, po předchozím souhlasu Evropského parlamentu.

Podle informovaných zdrojů lze rozhodnutí Bruselu očekávat během několika týdnů, možná měsíce. Výše podpory však závisí na tom, zda všechna či některá navrhovaná opatření budou shledána za odpovídající pravidlům společného trhu.

ČR se řadí mezi země unie, kde spotřeba drůbežího masa a vajec kvůli obavám lidí z ptačí chřipky poklesla méně; problémem jsou ale rostoucí dovozy přebytků ze států, kde poptávka propadla výrazněji. Za letošní leden a únor se meziročně zvýšil import drůbežího masa o 27 procent, vývoz proti tomu propadl téměř o třetinu. Téměř dvojnásobně narostly zásoby masa ve zpracovatelských podnicích a současně se propadly ceny zemědělských výrobců. Chovatelé i zpracovatelé si proto stěžují na nemalé ztráty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK