HN: Morgan Stanley chce investovat v ČR přes 20 miliard

23.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - Třetí největší americká investiční banka Morgan Stanley, jejíž realitní fondy mají ve svém portfoliu na celém světě objekty za 870 miliard dolarů, chce v Česku investovat víc než 20 miliard korun. Do země chce vstoupit prostřednictvím developerské firmy Multi Development, v níž letos získala majoritu. Píšou to Hospodářské noviny s tím, že tato investice se blíží sumě, jakou slíbila vynaložit v Nošovicích korejská automobilka Hyundai.

"Na rozdíl od Hyundai nepotřebuje Morgan Stanley žádné investiční pobídky. Hlavní její motivací je ziskovost projektů, které spolu s naší firmou převzal," řekl HN ředitel Multi Development Luboš Kočí. Tato firma nyní například usiluje o zakázku v soutěži na zástavbu bývalé koksovny Karolina v centru Ostravy.

Do této zástavby chce Morgan Stanley vložit až 13 miliard korun. Dalších šest až devět miliard hodlá banka investovat do dalších českých projektů.

Firma Multi Development dosud investovala v 18 zemích světa. V Česku má za sebou například stavby obchodně zábavných center Olympia v Plzni a v Olomouci nebo Centra Chodov v Praze. Morgan Stanley za devadesátiprocentní podíl v této firmě zaplatila asi 480 milionů eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK