ČSÚ: V ČR se v 1. čtvrtletí ubytovalo o 5,5 pct více hostů

23.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - V prvním čtvrtletí letošního roku přijelo do ubytovacích zařízení v České republice 2,4 milionu hostů, což představovalo meziroční nárůst o 5,5 procenta. Počet zahraničních hostů klesl o 0,3 procenta, zejména kvůli tomu, že Velikonoce byly letos až v dubnu. Mimořádně dobré sněhové podmínky naopak přilákaly o 11,4 procenta více domácích turistů. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Jako obvykle byla nejčastějším cílem zahraničních hostů Praha, kde se jich ubytovalo 54,3 procenta, a dále Královéhradecký (8,3 procenta) a Karlovarský kraj (7,8 procenta). V Pardubickém kraji se sice stejně jako v předchozích obdobích ubytovalo nejméně hostů ze všech krajů, návštěvnost zde však vzrostla nejvíce, a to o 29,2 procenta. Tento nárůst ČSÚ přičítá stále většímu využívání letiště v Pardubicích, které slouží nízkonákladovým přepravcům.

Podle země trvalého pobytu pocházelo již tradičně nejvíce turistů z Německa, dále z Británie a Itálie. V případě návštěvnosti Britů však byl zaznamenán pokles návštěvnosti o 14 procent.

Počet noclehů dosáhl v 1. čtvrtletí osmi milionů, což bylo o 1,5 procenta více než ve stejném období předchozího roku. U zahraničních hostů činil počet noclehů 3,8 milionu, meziročně o 1,2 procenta méně.

Čisté využití pokojů u hotelů a pensionů představovalo v 1. čtvrtletí 36,2 procenta. Nejvyšší využití vykázaly stejně jako loni pětihvězdičkové hotely, a to 46,2 procenta. Představovalo to však meziroční pokles o 4,7 bodu. Na začátku roku 2006 byly uvedeny do provozu čtyři nové a znovu zprovozněny dva rekonstruované hotely této kategorie. Ostatní hotely a pensiony sice dosáhly pouze 33,3procentního čistého využití pokojů, ale proti loňskému 1. čtvrtletí to znamenalo růst o jeden procentní bod.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK