Růst ekonomiky zemí OECD se letos zrychlí na 3,1 procenta

23.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 23. května (ČTK) - Ekonomický růst zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) se v letošním roce zvýší na 3,1 procenta, když loni dosáhl 2,8 procenta. Světová ekonomika od předchozí pololetní zprávy OECD potvrdila schopnost projít bez těžkostí období turbulencí, aniž by se její růst zpomalil, uvedla organizace v pravidelné pololetní zprávě o hospodářských výhledech svých členských zemí.

V případě kontinentální Evropy sice ekonomická aktivita na konci minulého roku kvůli vyšším cenám energií polevila, ale na začátku letošního roku opět zrychlila růst. Letošní hospodářský růst eurozóny odhaduje OECD na 2,2 procenta proti 1,4 procenta loni, v USA se tempo růstu ekonomiky zvýší na 3,6 z 3,5 procenta a Japonsko čeká podle OECD zrychlení na 2,8 z loňských 2,7 procenta.

Asijské ekonomiky pokračovaly v silném růstu, v případě Číny a Indie o dvouciferná procenta. V Japonsku je po těžkých letech s deflací silná spotřeba a růst příjmů jde ruku v ruce s vyšším vývozem a investicemi, které budou vzestup ekonomiky podporovat. Ve Spojených státech hurikány hospodářskou aktivitu nezpomalily a ta počátkem letošního roku znovu ožila.

Do konce příštího roku se deficit poptávky v Japonsku a Spojených státech více než vstřebá, v Evropě ale zůstane silný a bude tak tlačit na pokles cen. Při ceně ropy kolem 70 dolarů za barel zůstává výhled inflace relativně mírný.

V Japonsku, které se potýkalo s deflací, dosáhne na začátku příštího roku inflace jednoho procenta a pak se ustálí, zatímco v eurozóně klesne ve stejném časovém horizontu pod dvě procenta. Ve Spojených státech, kde se inflace na konci minulého roku zvýšila, bude její pokles potřebovat více času.

Růst světového obchodu se podle OECD letos zrychlí na 9,3 procenta ze 7,5 procenta za rok 2005. V příštím roce se růst světového obchodu mírně zpomalí na 9,1 procenta.

V České republice, kde loni ekonomika vzrostla o šest procent díky čistému vývozu, by se letos mohl hospodářský růst zpomalit na 5,75 procenta a v roce příštím na 4,75 procenta. OECD varuje, že veřejné rozpočty v Česku letos a v příštím roce porostou a rozpočtový systém by proto administrativa měla přehodnotit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK