Írán hodlá do pátku podepsat s Renaultem dohodu o výrobě loganů

23.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Teherán 23. května (ČTK) - Íránská vláda do pátku podepíše s francouzskou automobilkou Renault konečnou smlouvu o výrobě jejích levných rodinných vozů Logan v zemi. Oznámil to dnes irácký ministr průmyslu a dolů. Mluvčí firmy Renault v Teheránu prohlásil, že bylo dosaženo dohody a smlouva by měla být podepsána během několika dnů.

Írán doufá, že smlouva s Renaultem oživí skomírající zahraniční investice. Analytici před časem odhadli, že celková investice Renaultu v Íránu dosáhne zhruba dvou miliard dolarů. Nyní se však domnívají, že firma do projektu vloží méně než miliardu dolarů.

Írán usiloval o to, aby získal 20procentní podíl z exportu vozů Logan vyrobených v Íránu. "Protože byly všechny podmínky Íránu přijaty, bude konečná smlouva podepsána do konce týdne," řekl ministr. Íránský týden končí v pátek.

"Zbývající sporné otázky byly vyřešeny," prohlásil mluvčí Renaultu. Odmítl však sdělit, zda firma přistoupila na poskytnutí 20procentního podílu z exportu Íránu.

Automobilka Renault nyní vyrábí vůz Logan, jenž má podpořit její prodej na méně rozvinutých trzích, v rumunské divizi Dacia. Firma dříve uvedla, že v Íránu hodlá do roku 2008 vyrábět 250.000 loganů ročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK