Na přípravu stavby nošovické továrny dohlédnou manažeři Hyundai

23.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - Do České republiky přiletí na začátku června tým manažerů jihokorejské automobilky Hyundai, který by měl dohlédnout na dokončení průmyslové zóny v Nošovicích v Moravskoslezském kraji a koordinovat přípravné práce související se zahájení stavby nové továrny Hyundai. Řekla to mluvčí agentury CzechInvest Alžběta Honsová. Podle moravskoslezského hejtmana Evžena Tošenovského chce společnost Hyundai zahájit stavbu nošovické továrny co nejdříve, pravděpodobně již letos na podzim.

České podniky mají podle Honsové velký zájem stát se dodavateli nošovické továrny Hyundai. Internetovou databázi potenciálních dodavatelů Hyundai agentura CzechInvest zprovoznila minulý týden a nyní se již zaregistrovala první stovka firem. "Každý den přibývají desítky nových zájemců," podotkla Honsová.

Náměstek moravskoslezského hejtmana Pavel Drobil očekává, že Hyundai v nejbližších dnech požádá o zahájení stavebního řízení, které je potřebné pro vydání stavebního povolení pro nošovickou automobilku. Hyundai nemá podle představitelů Moravskoslezského kraje zájem na oddalování své nejméně třicetimiliardové investice do Nošovic na Frýdecko-Místecku, protože by jí tak vznikly značné ztráty. Způsobily by je výpadky ve výrobě nového typu automobilu i v produkci převodovek.

Informace o zdržení investice v Česku se v médiích objevily po zprávě o vyšetřování šéfa firmy Čonga Mong-kua kvůli korupční aféře v Koreji. O odložení stavby nošovické továrny na neurčito informoval světové agentury mluvčí Hyundai. "Nemá smysl komentovat noviny. Pro nás je důležité stanovisko společnosti Hyundai, které je skutečně takové, že chtějí zahájit stavbu co nejdříve," řekl Tošenovský novinářům minulý týden v pátek po návratu ze Soulu.

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban podepsal minulý týden ve čtvrtek s viceprezidentem společnosti Kim Tong-činem investiční smlouvu o stavbě továrny Nošovicích. Hyundai zpočátku počítá v Nošovicích s investicí 743 milionů eur (asi 21 miliard korun) a celkově až se sumou přes jednu miliardu eur.

Závod v Nošovicích by měl vyrábět 200.000 automobilů ročně a po rozšíření kapacit až 300.000 automobilů a 600.000 převodovek, výrobu by měl zahájit v roce 2008. Nošovická továrna vytvoří nejméně 1000 pracovních míst, Hyundai ale předpokládá, že do roku 2010 v Nošovicích zaměstná přes 3500 lidí. Dalších přibližně 10.000 míst by mělo vzniknout u subdodavatelů a v terciální sféře. Vedení moravskoslezského kraje ale kvůli vyšetřování šéfa Hyundai z úplatkářské aféry stále neví, kdy bude slavnostní výkop stavby nošovické továrny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK