Ministři dali OECD rok na přípravu rozšíření o další členy

23.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 23. května (ČTK) - Ministři členských zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) dnes požádali generálního tajemníka organizace Angela Gurríu, aby během jednoho roku připravil rozšíření nyní 30členného klubu nejbohatších zemí světa o další členy. Novinářům to dnes na pařížské schůzce ministrů sdělil francouzský ministr zahraničí Philippe Douste-Blazy.

"OECD bude mít rok na rozhodnutí, jak rozšířit své členství. Francie doufá, že na příští ministerské schůzce budou praktické otázky rozšíření vyřešeny tak, aby se toto otevření již dále nezdržovalo," řekl ministr první den dvoudenního zasedání ministrů.

OECD se naposledy rozšiřovala v roce 2000 o Slovensko. Česká republika je členem od roku 1995 a po ní hned následovalo Maďarsko a Polsko. Členy organizace nejsou například nynější rychle rostoucí a stále významnější ekonomiky jako Čína, Indie, Brazílie nebo Rusko.

Gurría před novináři poznamenal, že OECD bude muset před rozšířením vyřešit otázky vlastní řídící struktury a finanční aspekty tohoto kroku. "Než někoho pozveme, musíme napřed znát pravidla hry, a musíme také vědět, kolik to bude stát je i nás," řekl. První otázku již OECD zhodnotila a teď se pustí do studia finančních aspektů rozšíření, dodal.

Gurría připomněl, že OECD již udržuje vztahy s více než 70 nečlenskými zeměmi, včetně největších rozvojových ekonomik. "Musíme je aktivně a důkladně angažovat. Nemůžeme říkat, že jsme globální instituce, jestliže nebudeme brát ohled na ty giganty, kteří rostou tak rychle a mají takový vliv na světovou ekonomiku," řekl generální tajemník OECD.

Na otázku, které země by se mohly stát členy, však Gurría odpověděl vyhýbavě. "Budeme to řešit, až na to dojde, teď je to trochu brzo," řekl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK