Sněmovna znovu schválila zákon o bezpečnosti práce

23.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - Pravidla bezpečnosti práce a jejího zajištění zaměstnavatelem bude zřejmě upravovat nový zákon. Sněmovna dnes přehlasovala senátní veto a znovu schválila zákon o bezpečnosti práce, který úzce souvisí s kontroverzním zákoníkem práce. Ten dnes poslanci navzdory prezidentskému vetu znovu schválili. V případě zákona o bezpečnosti práce ale bude mít rozhodující slovo prezident Václav Klaus, který tuto normu bude teprve posuzovat. Pokud ji odmítne, sněmovna již jeho veto do voleb nebude moci přehlasovat.

Zákon má přiblížit pravidla bezpečnosti práce normám EU. Podle vlády komplexně upraví odpovědnost zaměstnavatele za stav pracovního prostředí a podmínek práce, stanoví požadavky na pracoviště a staveniště nebo na předcházení rizikům možného ohrožení zdraví. Zaměstnavatel má být podle vlády třeba povinen organizovat práci tak, aby zaměstnanci "nevykonávali činnosti jednotvárné a jednostranně zatěžující organismus". Pokud tyto práce nelze vyloučit, musejí být přerušovány bezpečnostními přestávkami.

Kvůli státním firmám by mělo zavedení nových podmínek bezpečnosti práce pro státní rozpočet znamenat náklady ve výši 266,5 milionu korun, pro ostatní podnikatele, zejména ve stavebnictví, 690,5 milionu korun. Vláda zároveň kvůli očekávanému zlepšení úrovně bezpečnosti práce předpokládá, že se firmám o 62 milionů korun zvýší příjmy.

Lidé v Česku utrpěli v roce 2004 podle Českého statistického úřadu při práci více než 81.600 úrazů, kvůli kterým se museli léčit. Celkem 159 mužů a devět žen pracovním zraněním podlehlo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK