Novela zákona o pohonných hmotách má zpřísnit podmínky prodeje

23.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - Podmínky prodeje pohonných hmot by měly být v budoucnu o něco přísnější. Změny dnes schválila sněmovna v novele zákona o pohonných hmotách. Předlohu v polovině dubna vrátil sněmovně s pozměňovacími návrhy Senát. Sněmovna dnes ale pozměňovací návrhy Senátu odmítla. Novelu musí ještě podepsat prezident republiky.

V novele je například zakotvena povinnost evidence prodávaných pohonných hmot u čerpacích stanic, včetně jejich množství, jakosti a složení. Novela obsahuje také povinnost registrace provozovaných čerpacích stanic, které budou muset splňovat požadavky vylučující závažná rizika pro zdraví a bezpečnost osob a pro životní prostředí. Novela tak podle ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana odstraní nerovné podmínky pro podnikání v tomto oboru.

"Je to zákon, který zlepšuje situaci v kvalitě pohonných hmot, neboť nově umožní České obchodní inspekci velmi intenzivně kontrolovat přepravu pohonných hmot od výrobce k prodejci," řekl již dříve ČTK Urban. Zákon tak podle něj bude eliminovat jakákoliv rizika s prodáváním takzvaných pančovaných pohonných hmot.

Podle České obchodní inspekce se kvalita prodávaných pohonných hmot v poslední době díky častějším kontrolám zlepšila. Zatímco předloni v červenci nevyhovělo zkouškám 8,9 procenta odebraných vzorků a v prvním pololetí loňského roku 10,9 procenta, v červenci tento ukazatel klesl na 5,9 procenta.

Předloha upravuje také existenci pojízdných čerpacích stanic. Proti jejich dalšímu fungování se staví Svaz chemického průmyslu. Mobilní benzinové pumpy totiž považuje za nebezpečné. "Protestujeme proti mobilním čerpacím stanicím, protože mohou okolí ohrožovat požárem, výbuchem, případně únikem ropných produktů do okolí," prohlásil již dříve předseda svazu Pavel Švarc. Soudí, že mobilní stanice se dají navíc jen špatně kontrolovat, což umožňuje prodej nekvalitních pohonných hmot.

Původní vládní návrh umožňoval pouze stavbu pevných čerpacích stanic. Následně bylo ale toto ustanovení změněno tak, že majitelům pojízdných stanic bude k jejich provozu stačit splnit několik podmínek, což provozovatelé pevných stanic kritizují.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK