MfD: Japonská automobilka Daihatsu si obhlíží Česko

24.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. května (ČTK) - Česko se opět ocitlo na seznamu zemí, kde by mohla vzniknout další automobilka. Tentokrát hledá místo pro novou továrnu japonská firma Daihatsu a Česko je jedním z pěti kandidátů. Píše to dnešní Mladá fronta Dnes.

"Česko, Slovensko, Slovinsko, Polsko a Turecko jsou na seznamu zemí, kde by mohlo Daihatsu investovat," cituje MfD vyjádření ředitele automobilky pro Turecko Aliho Haydara Bozkurta pro turecký deník Zaman. Podle něj se stále jedná a všechny země mají stejnou šanci uspět.

V budoucí továrně by se měla vyrábět lehká užitková auta nebo levná miniauta s cenou do 150.000 korun. Agentura CzechInvest nechtěla podle deníku zájem automobilky komentovat. "Na pořadu dne není žádná další velká automobilová investice," uvedl mluvčí agentury Alžběta Honsová. Naposledy se v tuzemsku rozhodla postavit svůj závod korejská automobilka Hyundai.

Pro přilákání investice má však podle MfD větší šanci Turecko. Jedním z důvodů je, že vozy by měly být určeny pro východoevropský a indický trh.

O možné výstavbě nového závodu automobilky Daihatsu v Maďarsku nebo Česku informoval v prosinci 2003 maďarský list Népszabadság. Vlastník automobilky, japonská Toyota, i agentura CzechInvest však tuto informaci tehdy odmítly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK