Americké akcie klesly kvůli výhledu úrokových sazeb

24.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. května (ČTK) - Akcie amerických korporací v úterý klesly, protože na trhu přetrvává obava z dalšího zvyšování úrokových sazeb centrální bankou. Fed by tak učinil, aby potlačil růst inflace, přestože se růst ekonomiky zpomaluje. Index technologického trhu Nasdaq se snížil podesáté za 11 obchodních dnů.

Dow Jonesův index zahrnující třicet nejsilnějších titulů burzy se za úterý snížil o 26,98 bodu na 11.098,35 bodu, tedy o 0,24 procenta. Index Nasdaq Composite klesl o 0,65 procenta na 2158,76 bodu, přišel o 14,10 bodu.

Po dvou týdnech výrazných výkyvů v akciových indexech investoři nejsou přesvědčeni, že se trh oživí, přestože nárůst světových cen komodit nakrátko zvýšil akcie ropných a hutních firem. Nahoru šly například Exxon Mobil Corp. a Alcoa Inc.

"Mnoho lidí pochopilo, že výprodej na trhu, který se objevil minulý týden, může mít hlubší kořeny a možná uvidíme delší korekci," řekl jeden z obchodníků. "Ceny komodit opět výrazně rostou, a to zvýší inflaci. Fed vzkázal, že bude vůči inflačním tlakům ostražitý," připomněl obchodník.

Dolar posílil vůči euru i japonskému jenu díky technickým faktorům, které měnám nedovolily vystoupit z pásma z poslední doby. Během dne šla nahoru japonská měna díky vyššímu ratingu japonské úvěrové spolehlivosti.

Kurz eura se snížil o 0,3 procenta na 1,2830 USD a o 0,1 procenta na 143,37 JPY. Dolar vůči jenu za celý den posílil o 0,2 procenta na 111,73 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK