Japonské akcie oživily, japonský jen oslabil

24.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 24. května (ČTK) - Japonské akcie dnes po předchozích dvou dnech ztrát oživily a připsaly si nejvyšší zisky za více než dva měsíce. Podle analytiků stál za opětovným nákupem názor investorů, že ceny akcií v předchozích dnech klesly až moc. Index Nikkei v závěru obchodování stoupl o 308 bodů, tedy 1,97 procenta, a uzavřel na 15.907,20 bodu. Procentní zisk byl nejvyšší od 9. března.

Kromě velkých firem na burze, jako Toyota Motor, zamířily vzhůru i těžařské firmy. Společnost Sumitomo Metal Mining zpevnila o více než šest procent díky nárůstu cen mědi.

Dolar dnes oživil a posiloval k jenu, vůči kterému se minulý týden propadl nejníže za osm měsíců. Za růstem americké měny stála zpráva o možném přenosu ptačí chřipky z člověka na člověka v Indonésii, která zatřásla důvěrou investorů v rozvíjející se trhy. Náladu vůči asijským měnám, tedy i jenu, zhoršilo také oznámení zástupce Světové banky, že velká změna směnného kurzu čínského jüanu by mohla mít nepředvídatelný vliv na domácí ekonomiku a obezřetnost Pekingu v přístupu k reformě směnného kurzu je tedy pochopitelná.

V závěru asijského obchodování dolar k jenu stoupl o 0,5 procenta na 112,45 JPY a k euru posílil o 0,3 procenta na 1,2775 USD. Euro vůči jenu mírně stouplo na 143,65 JPY z úterních newyorských 143,37 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK