Senát chce upravit dohled nad fondy penzijního pojištění z EU

24.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. května (ČTK) - Česká národní banka zřejmě bude mít dohled nad fondy zaměstnaneckého penzijního pojištění z ostatních zemí Evropské unie, které budou působit v Česku. Počítá s tím, zákon, jehož přijetí dnes umožnil Senát. Normu tak nyní dostane k podpisu prezident Václav Klaus.

Senátoři původně zamýšleli doplnit do zákona například chybějící sankci do deseti milionů korun pro takový zaměstnanecký fond či pojišťovnu, které by působily v Česku, aniž by měly oprávnění k činnosti v domovském státě EU. Sněmovna by už ale senátní úpravy nestihla projednat kvůli končícímu funkčnímu období, a norma by tak nebyla přijata. "Přijetí úprav by se rovnalo zamítnutí zákona," řekla Soňa Paukrtová ze senátního hospodářského výboru.

Česko by se tak vystavilo finančnímu postihu ze strany EU. Zákon totiž vychází z evropské směrnice, kterou měla ČR převzít do svého právního řádu už do loňského září. Nepřijetím zákona se vystavila nebezpečí žaloby u Evropského soudního dvora, neboť řízení o porušení smlouvy již v prosinci 2005 začalo. Na nápravu je čas zhruba do poloviny letošního června.

Zákon podle ministerstva neznamená vznik a činnost institucí zaměstnaneckého penzijního pojištění podle českých právních předpisů, tedy nezavádí v ČR systém zaměstnaneckého penzijního pojištění. Pokus o zavedení této části systému důchodového pojištění sněmovna v roce 2001 neschválila.

Zahraniční instituce zaměstnaneckého penzijního pojištění ze zemí EU ale podle směrnice mohou působit na celém území unie. České podniky se sídlem v jiných zemích EU mohou platit těmto institucím příspěvky na penzijní pojištění svých zaměstnanců. Neschválením zákona by se Česko zbavilo možnosti alespoň v minimálním rozsahu na činnost těchto institucí dohlížet.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK