Dalkia vyplatí na dividendách 1,6 mld Kč, použije i dřívější zisk

24.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 24. května (ČTK) - Energetická společnost Dalkia Česká republika vyplatí svým akcionářům 1,668 miliardy korun, na výplatu dividend použije i 559 milionů z nerozděleného zisku minulých let. Na dnešní valné hromadě o tom rozhodli akcionáři společnosti. Téměř celou částku z vyplacených dividend, přibližně 1,64 miliardy korun, získá francouzská holdingová společnost Societé de Participations et d'Investissements Diversifiés 2, která vlastní 98,35 procenta akcií Dalkie. Firma loni zvýšila čistý zisk více než o pětinu na 1,208 miliardy korun.

"Díky nárůstu cen elektrické energie se nám podařilo vykázat ještě zřetelnější nárůst tržeb a vylepšit ziskovost jednotlivých provozů," řekl mluvčí Dalkie Milan Wagner. Firma byla podle něj navíc schopna omezit nárůst cen tepla, zejména díky relativní stabilitě cen uhlí, které Dalkia využívá jako hlavní palivo.

Tržby za teplo narostly v roce 2005 téměř o pětinu na 4,77 miliardy korun. Nárůst tržeb způsobily zejména klimatické podmínky a fúze, kdy se s Dalkií fúzí spojily Teplárna Ústí nad Labem a PPC Trmice. Tržby za elektřinu a ostatní provozní výnosy loni dosáhly 3,53 miliardy, což představuje nárůst téměř o polovinu. Dalkia loni dále rozšířila využití biomasy, kterou spaluje již ve čtyřech zdrojích.

Firma loni úspěšně získávala zákazníky mezi novými zahraničními investory. "Díky schopnosti přizpůsobit se velmi krátkým termínům a také díky spolehlivosti našich sítí jsme tyto náročné investory dokázali přesvědčit. Na naši síť dálkového tepla jsme loni připojili například korejskou společnost Sungwoo Hitech, společnost GE Money Bank a další objekty ostravského závodu Asus Czech, tedy tchajwanského výrobce, který využíval našich služeb již dříve," řekl Wagner.

Společnost Dalkia ČR se sídlem v Ostravě patří do skupiny francouzské Dalkie, jež je součástí nadnárodní skupiny Veolia Environnement. Dalkia ČR působí vedle severní Moravy také v Praze, Ústí nad Labem a Olomouci. V Česku zaměstnává přes 2700 lidí a patří k největším francouzským investorům v zemi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK