Senát zamítl zákon o prodeji kradeného zboží ve sběrnách

24.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. května (ČTK) - Horní parlamentní komora zamítla předlohu, která měla zamezit prodeji kradeného železa, drahých kovů, kanalizačních poklopů a dopravních značek ve sběrnách. Senátoři sice uznali, že tento prodej je společenským problémem, předložená norma jej ale podle nich neřeší. Předloha tedy takzvaně "spadla po stůl". O senátním vetu totiž kvůli končícímu volebnímu období již sněmovna hlasovat nebude.

Senátor ODS Bedřich Moldan například poznamenal, že předloha jen zvyšuje chaos v českém právním řádu a nic podstatného neřeší. Senátoři se shodli, že postih prodeje kradeného zboží je již dostatečně upraven ve vyhláškách ministerstva životního prostředí. Jiným problémem je, poznamenali, že tato opatření nejsou účinně aplikována.

Poslanci předpokládali, že sběrny budou muset vést přesnou evidenci vykupovaného materiálu a zjišťovat totožnost osob, které suroviny a odpad prodávají. To vše pod hrozbou pokuty až 300.000 korun. V novele živnostenského zákona dolní komora také navrhovala, aby provozovatelé sběrných surovin nesměli po dobu 24 hodin s nakoupenými surovinami a kovovým odpadem nakládat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK