CCB nabízí obcím i malým a středním podnikům rating po internetu

24.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. května (ČTK) - Společnost CCB - Czech Credit Bureau nabízí malým a středním podnikům, obcím, bytovým družstvům a společenstvím vlastníků bytů tzv. iRating, tedy automatizované hodnocení ekonomiky. Rating firem doplňuje výpočet pravděpodobnosti jejich bankrotu. Novinářům to řekl člen představenstva CCB Pavel Finger. iRating slouží klientům především pro jednání s obchodními partnery či bankami.

Poplatek za jednu iRatingovou zprávu se pohybuje od několika stovek po několik tisíc korun. Vyžadovaná vstupní data lze snadno získat z firemního účetnictví, u obcí jsou všechny informace v databázi CCB. Ratingovou zprávu dostane uživatel obratem on-line. Do iRatingové aplikace má klient přístup na základě smlouvy s CCB nebo Hospodářskou komorou hlavního města Prahy.

Internet rating CCB vychází jak z finančních ukazatelů hodnocené společnosti, tak nefinančních. Sem patří například její velikost, doba podnikání či odvětví. Výstupem je ratingový stupeň od A až po C- a jeho stručný komentář. Finger odhadl potenciál klientely na více než 6000 obcí, 7000 bytových družstev, 22.500 společenství vlastníků a až 80.000 malých a středních podniků.

Pro podnikatele je rating významným argumentem při jednání s obchodními partnery nebo bankami, uvedl předseda pražské hospodářské komory Petr Kužel. Některá bytová družstva využívají iRating vedle podkladu pro jednání s bankami také jako důkaz svého dobrého hospodaření pro členskou základnu, dodal vedoucí ekonomického oddělení Svazu českých a moravských bytových družstev Jiří Vácha.

CCB - Czech Credit Bureau byla založena v roce 2000. Je dceřinou společností mezinárodní skupiny CRIF, která vyvíjí a spravuje informační úvěrové systémy. CCB se v Česku zabývá mimo jiné posuzováním bonity klientů bank a leasingových a úvěrových společností.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK