Coface: V ČR zaniká více firem, než jich vzniká

24.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. května (ČTK) - Přestože rok 2005 byl pro českou ekonomiku všeobecně příznivý, nedokázala z konjunktury těžit všechna odvětví zpracovatelského průmyslu. Do platební neschopnosti se dostávaly zejména firmy z potravinářského, kožedělného a textilního průmyslu. Navíc v těchto oborech více firem zaniká, než vzniká nových. Vyplývá to ze zprávy týkající se insolvence firem, kterou ČTK poskytla společnost Coface Czech.

Tahounem českého průmyslu je v současné době strojírenství, především výroba automobilů. Bez těchto odvětví na seznamu 272 firem, které byly loni insolventní, převažují potravinářské společnosti (26 procent), textilní a oděvní firmy (17,5 procenta) a podniky z dřevařského průmyslu (17 procent). Podobné zastoupení mají tato odvětví i v první desítce insolventních firem, seřazených podle výše základního kapitálu.

Zajímavé je také srovnání počtu zaniklých a nově vzniklých firem. Podle údajů Českého statistického úřadu se v letech 2002 až 2004 počet zaniklých firem zvyšoval o osm procent ročně. Přitom v roce 2003 meziročně přibylo pouze pět procent nových firem a v roce 2004 se jejich počet dokonce meziročně snížil o 15 procent. To znamená, že v roce 2004 více firem zaniklo, než vzniklo.

Z tohoto trendu se vymykala pouze výroba potravin, nápojů a tabáku. Nejhorší situace naopak z tohoto pohledu byla v textilním průmyslu. Počet zaniklých textilních firem se v roce 2004 proti předchozímu roku zdvojnásobil a zároveň klesl na polovinu počet nově vzniklých firem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK