Sazce loni podle auditovaných výsledků stoupl zisk o 18 procent

24.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. května (ČTK) - Společnosti Sazka, největšímu tuzemskému provozovateli loterií, stoupl v roce 2005 podle auditovaných výsledků čistý zisk o 17,6 procenta na 1,555 miliardy Kč. Výnosy vzrostly o více než deset procent na 9,34 miliardy. Výsledky dnes schválila řádná valná hromada Sazky. O plánované nové emisi dluhopisů na pokrytí závazků vůči akcionářům valná hromada nejednala, řekl mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund.

Odvody výtěžku na veřejně prospěšné účely dosáhly v roce 2005 téměř 1,290 miliardy Kč a meziročně vzrostly o 16,4 procenta. Tyto odvody i hospodářský výsledek byly podle Zikmunda nejvyšší v téměř padesátileté historii Sazky. V prvním čtvrtletí společnost vydělala po zdanění 583,2 milionu korun, což byl proti stejnému období loni nárůst zisku o 35,4 procenta.

Výsledky Sazky byly loni pod vlivem negativních dopadů novely zákona o DPH, která vstoupila v platnost k 1. lednu 2005. V jejím důsledku se loňský hospodářský výsledek po zdanění snížil o 219 milionů Kč. Podle tohoto zákona musí loterijní a sázkové společnosti odvést státu daň, od které byly dříve osvobozeny.

Sazka podle informací tisku dluží českému sportu 250 milionů Kč. Vedení Sazky ale tvrdí, že by tento dluh měl srovnat stát. "Peníze jsme místo svazům zaplatili státu. Stát by měl proto tyto peníze přerozdělit a sportovním svazům je dát místo nás," uvedl dříve šéf Sazky Aleš Hušák.

Na hospodářských výsledcích Sazky se v roce 2005 podílely především vyšší tržby z číselných loterií, vyšší ziskovost kurzových sázek a tržby z neloterijní činnosti, mezi než patří zejména dobíjení kreditů pro mobilní telefony, prodej vstupenek, pronájem budov a finanční operace. Podíl neloterijních činností na zisku představoval v loňském roce 9,6 procenta.

Sazka působí v oblasti číselných loterií, okamžitých loterií, kurzových a sportovních sázek, provozuje centrální loterijní systém s interaktivními terminály, jež umožňují také dobíjení kreditů pro mobilní telefony. Akcionáři společnosti jsou občanská sdružení, působící ve sportu a tělovýchově.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK