Americké akcie dnes rostly s podporou GM

24.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. května (ČTK) - Akcie na amerických trzích zahájily dnešní obchodování zhruba půlprocentním růstem, především díky zpevnění akcií automobilového koncernu General Motors. Ekonomický optimismus na trhu posílily údaje o nečekaném růstu prodeje nových rodinných domů.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času stoupl o 0,23 procenta na 11.124 bodů. Index technologického trhu Nasdaq zpevnil o 0,32 procenta na 2166 bodů.

Akcie GM vzrostly o více než šest procent a na dnešní růst Dow Jonesova indexu tím měly největší vliv ze 30 jeho složek. Zapříčinil to krok investiční banky Merrill Lynch, která zlepšila investiční doporučení vůči akciím firmy a radí je nyní nakupovat.

Růstem akcií GM se kompenzoval jednoprocentní pokles akcií leteckého výrobce Boeing, na nějž dopadly údaje o poklesu zakázek na civilní letadla. Celková zpráva o poklesu zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby neměla větší vliv, protože ji zastínily údaje o prodeji nových domů.

Prodej domů se zvýšil o téměř pět procent, třebaže analytici počítali s poklesem. Zpráva naznačila, že americká ekonomika dokáže expandovat i za růstu úrokových sazeb a že spotřební výdaje zůstávají silné, řekli analytici agentuře Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK