Za práci v zahraničí zahraniční důchod

01.06.2006 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


S nadsázkou jsme říkali, že po vstupu do EU, budou naši důchodci jezdit do Portugalska na chatu. Reálná představa je však českého občana, který platí sociální pojištění v různých státech EU. Dostane pak český důchod?

Česká republika je už přes dva roky členským státem Evropské unie. Možnosti pracovat v ostatních státech se nám tím, až na některé výjimky, usnadnila. Je zde proto velká pravděpodobnost, že lidé pracující v zahraničí budou v budoucnu řešit situaci, kdy odváděli sociální pojistné v různých zemích Evropy. I v současné době se však s těmito případy setkáváme. Především jsou to lidí, kteří za minulého režimu emigrovali.

Znamená to tedy, že dostaneme nižší důchod? Jak v těchto situacích postupovat? Odpovědi najdete v následujícím textu.

Základním problémem je nejednotnost právních úprav důchodového pojištění v jednotlivých členských státech EU. Proto, aby se principy sladily, existují Nařízení Rady (EHS) 1408/71 a 574/72, které jsou nadřazeny národním zákonům členských států.

Jedním ze čtyř základních principů je sčítání dob pojištění. Jeho smyslem je vyloučit nepříznivý důsledek situace, kdy osoba, která byla pojištěná ve více státech, nesplňuje podmínku potřebné doby pojištění. V tomto případě členský stát přihlédne pro získání nároku na dávku i k dobám pojištění získaným v ostatních členských státech. Nutná doba k získání důchodu v České republice činí 15 nebo 25 let při nedosažení věkové hranice 65 let. Nárok na starobní důchod tak může vzniknout pojištěnci v jednotlivých členským státech k různému datu, věk potřebný pro odchod do důchodu se totiž v jednotlivých státech EU liší.

Žádost pouze v jednom státě

V případě, že jste pracovně působil ve více státech EU, k uplatnění nároku na důchod stačí podat žádost pouze v jednom z nich. Tato žádost se považuje za uplatněnou ve všech státech, kde byl žadatel pojištěn. Předpokládá se přitom, že žádost o důchod žadatel podá ve státě svého bydliště. V České republice by tak vaše kroky měly mířit na příslušnou správu sociálního zabezpečení. Zde je třeba vyplnit nezbytné formuláře. Vyplněné dokumenty poté Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) předá institucím členských států, ve kterých byl daný občan důchodově pojištěn, aby mohly také rozhodnout o jeho nároku.

Kam pro důchod

Po přiznání nároku je na žádost důchodce důchod vyplácen do toho členského státu EU, v němž bydlí. Důchod vyplácí všechny členské státy EU, které jej přiznaly. Jestliže pojištěnec získá dobu pojištění potřebnou pro nárok na důchod v jednom státě bez přihlédnutí k cizím dobám pojištění, bude mu přiznán tzv. plný důchod. Jeho výše bude určena pouze na základě vnitrostátních právních předpisů. Pokud pojištěnec získá v některém státě nárok na důchod pouze s přihlédnutím k cizím dobám pojištění, bude mu přiznán tzv. dílčí důchod.

Přestane-li pojištěnec pracovat v jednom členském státě a pokračuje v pracovní činnosti v jiném členském státě, nepřevádí se zaplacené pojistné do tohoto státu.

Informace nad zlato

Potřebné informace o podmínkách nároku na dávku občan vždy získá u příslušné instituce v daném státě. ČSSZ informace o právních předpisech jiných členských států neposkytuje.

Samotné řízení o přiznání důchodu z různých států EU je administrativně náročnější a vyžaduje delší řízení než v případě žádosti v rámci jednoho státu. Důvodem je především to, že se na něm podílí více institucí, která mají odlišná pravidla.

Zdroj: ČCSZ

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY