Řada malých a středních firem by měla zájem o úvěr na zaplacení daní

12.06.2006 | , Citibank
Tiskové zprávy


V souvislosti s blížícím se termínem pro podání daňových přiznání realizovala Citibank ve spolupráci s GfK Praha anketu mezi malými a středními firmami zaměřenou na platby daní.

Z ankety jasně vyplynulo, že zhruba třetina malých a středních firem, především pak společnosti s dvaceti a více zaměstnanci, je zvyklá platit daně v červnu. Téměř dvě třetiny malých a středních firem přitom platí daně již v březnu. Přestože drtivá většina financuje daně z provozního kapitálu, řada společností či živnostníků by uvažovala o tom, vzít si na tuto platbu úvěr.

V letošním roce si podle ankety vzala úvěr na daně tři procenta dotázaných. Zhruba další jedna třetina však uvedla,  že by tuto formu financování daní pravděpodobně využila.

„Citibank chce poznat skutečné potřeby svých klientů. Proto se rozhodla v souvislosti s blížícím se obdobím pro podání daňového přiznání realizovat anketu, jejímž cílem bylo zjistit, jak platí malé a střední podniky daně, a zda neexistuje možnost, jak jim jejich placení usnadnit,“ uvedl obchodní ředitel segmentu CitiBusiness v Citibank a.s. Ladislav Kročák.

Na základě výsledků průzkumu připravila operativně Citibank úvěr kontokorentního typu s výhodnou úrokovou sazbou. Je poskytován na 12 měsíců s možností automatického prodloužení a jeho vyřízení netrvá déle než dva dny.

„Citibank už dlouhou dobu nabízí provozní financování svých klientů právě formou kontokorentních úvěrů. Protože placení daní odčerpává provozní zdroje, nabízíme nyní možnost, jak je v rámci daňového cyklu doplnit,“ uvedl Ladislav Kročák.

Anketa také potvrdila, že zhruba třetina všech malých a středních firem využívá, nebo zvažuje využití elektronického podání daňového přiznání. Z těch, kteří tuto možnost odmítají, uvádí nejvíce subjektů jako důvod využívání externího daňového poradce či složitost procedury. Často také společnosti nemají elektronický podpis, přičemž jeho vyřízení považují za komplikované.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy