Francouzka Hutten-Czapská vyhrála soud kvůli nájemnému

19.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Štrasburk 19. června (ČTK) - Francouzka polského původu Maria Hutten-Czapská vyhrála spor s polským státem kvůli regulaci nájemného. Na svých webových stránkách to oznámil Evropský soud pro lidská práva, který se tímto případem zabýval. Čeští majitelé domů kauzu považují za precedens a předpokládají, že soud se nyní začne zabývat i jejich stížnostmi.

Soud Hutten-Czapské přiznal odškodné 30.000 eur (asi 852.000 Kč) a dalších 22.500 eur (asi 639.000 Kč). Výše celkového odškodného tak dosahuje v přepočtu asi 1,5 milionu Kč.

Soud všemi hlasy rozhodl, že Polsko porušilo Evropskou konvenci o lidských právech, což má negativní dopady na dalších asi 100.000 polských majitelů domů. Podle soudu jde o systémový problém, který souvisí se špatným fungováním polské legislativy.

Majitelé domů v Polsku jsou podle štrasburského soudu poškozeni na svých právech mimo jiné tím, že nemohou zvyšovat nájemné nad úroveň, kterou stanovil stát. Nyní tedy podle soudu nemohou vytvářet zisk ani pokrýt náklady na nutnou údržbu.

Žalobu do Štrasburku podalo zhruba 3000 majitelů nemovitostí, kteří žádají od českého státu kvůli regulaci nájemného odškodnění až 50 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK