Abramovič koupil 41 procent akcií ruského vlastníka Vítkovic

19.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 19. června (ČTK) - Investiční společnost nejbohatšího Rusa Romana Abramoviče se dohodla na koupi asi 41 procent největšího ruského výrobce oceli Evraz, vlastníka české firmy Vítkovice Steel. Vyplývá to z dnešního sdělení obou zúčastněných společností.

Abramovičova firma Millhouse LLC uvedla, že cena za akcie Evrazu bude stanovena na základě tržní ceny. Informovaný zdroj z odvětví ocelářství minulý měsíc agentuře Reuters sdělil, že 40 procent akcií Evrazu má hodnotu kolem tří miliard dolarů.

Transakcí mezi Abramovičem a Evrazem pokračuje integrace ruského ocelářského sektoru. Jejím významným milníkem se stala minulý měsíc dohoda o spojení mezi západoevropskou ocelářskou skupinou Arcelor a ruskou ocelárnou Severstal, vlastněnou Alexejem Mordašovem. Arcelor tím chce vytvořit největšího výrobce oceli na světě a zmařit záměr konkurenční skupiny Mittal Steel o jeho ovládnutí.

Největším vlastníkem Evrazu byl zatím Alexander Abramov, který měl dosud 59 procent akcií Evrazu. Dalším velkým akcionářem Evrazu je Alexander Frolov s podílem asi 28 procent. Sdělení neuvádí, jaký podíl oba tito vlastníci prodali. Dohoda je podmíněna souhlasem regulačních úřadů, uvedl Evraz.

Abramovič, vlastník anglického fotbalového klubu Chelsea, je podle amerického časopisu Forbes jedenáctým nejbohatším člověkem světa s jměním 18,2 miliardy dolarů. V hutním sektoru se angažoval již dříve - v roce 2004 spojil své aktivity ve výrobě hliníku do skupiny RusAl a pak tento podnik prodal svému partnerovi Olegu Deripaskovi. Loni Abramovič získal přes 13 miliard dolarů prodejem většinového podílu v ropné společnosti Sibněfť plynárenskému kolosu Gazprom a získal volné finance k akvizicím.

Evraz loni koupil ostravské ocelárny Vítkovice Steel za více než sedm miliard korun. Vítkovice Steel jsou největším domácím výrobcem tlustých plechů a třetím největším hutním podnikem v Česku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK