Veleba: Zemědělci chtějí od vlády podmínky pro udržení produkce

19.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Havlíčkův Brod 19. června (ČTK) - Agrární komora od nové vlády očekává, že pomůže zastavit dlouhodobý pokles zemědělské produkce. Měla by vytvořit podmínky pro odbyt mimo potravinářský průmysl, a to především pro širší výrobu biopaliv. Zemědělci znovu požadují přijetí zákonů, které by omezily diktát obchodních řetězců. Po mimořádném zasedání obou sněmoven Agrární komory v Havlíčkově Brodě to dnes novinářům řekl prezident Jan Veleba.

"Od nové vlády chceme, aby požadavky, které vyslovujeme několik let, vzala vážně," řekl Veleba. Konstatoval, že v zemi dlouhodobě klesá živočišná produkce i pěstování speciálních plodin, jako je len, brambory, zelenina nebo ovoce. Snižují se farmářské ceny. Od roku 1989 zemědělská produkce ve stálých cenách klesla o 41 miliard korun na 67 miliard. "Tento vývoj je zbytečný a v rozporu s našimi možnostmi," zdůraznil Veleba. Pro české zemědělce je podle něj rozhodující, aby měli stejné podmínky pro rozvoj jako farmáři v původních členských zemích EU.

Zemědělci očekávají, že nová vláda rychle rozhodne o způsobu širšího zavedení biopaliv na českém trhu pohonných hmot, které již vázne asi tři roky. Stát by měl podpořit takové programy, které umožní farmářům získat podíl ve zpracovatelských kapacitách, a tedy i lepší postavení na trhu.

Zlepšit by se mělo využití evropských dotací. Z operačních programů jiných resortů, o které je malý zájem, by měl stát peníze ještě letos převést na modernizaci zemědělských podniků. Jejich neuspokojené požadavky převyšují jednu miliardu korun. Více dotací na investice farem chtějí zemědělci v dalším plánovacím období, které potrvá do roku 2013. "Ze všech analýz to vyplývá, že je to největší problém českého zemědělství," podotkl. Zemědělci by mimo jiné také chtěli větší podporu státu v pojišťování zemědělství.

Agrární komora má přes 3600 členů, z toho 3180 zemědělských organizací. Tyto podniky zaměstnávají 103.000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK