ČTÚ: Do konce roku 2008 bude v éteru prostor až pro dvě desítky TV

19.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. června (ČTK) - Do konce roku 2008 by měl být v českém televizním éteru prostor pro zhruba dvě desítky volně přístupných TV stanic, vysílajících prostřednictvím pozemních digitálních vysílačů. Plán Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) k nástupu digitálního pozemního TV vysílání totiž počítá s tím, že do dvou a půl roku by měly být v ČR zkoordinovány čtyři sítě; v každé by se mohlo ocitnout čtyři až pět stanic.

Plán ČTÚ je možný uskutečnit i díky výsledkům mezinárodní koordinační konference v Ženevě, která skončila před třemi dny a mimo jiné potvrdila nároky a představy zástupců ČR.

"Konference přinesla potvrzení našich požadavků. Naše předpoklady, se kterými jsme vstoupili do konference, se nám podařilo naplnit na sto procent," řekl šéf Rady ČTÚ Pavel Dvořák. Nyní tedy může ČTÚ dokončit práci na Technickém plánu přechodu (TPP), jakémsi jízdním řádu digitalizace v ČR.

Plán stanoví počty sítí - a tedy přibližně i TV a rozhlasových programů - i základní lhůty a termíny vypínání současného analogového pozemního vysílání a jeho nahrazení digitálním.

Mezinárodní dohody umožní podle plánu ČTÚ vznik čtyř celoplošných sítí, které by měly podle zákona pokrýt minimálně 70 procent populace. "Rádi bychom, aby sítě v základním rozsahu fungovaly nejpozději do konce roku 2008," uvedl Dvořák. Výsledky ženevské konference vstoupí v platnost 1. července příštího roku, zda již budou sítě k dispozici v tu dobu, je podle něj zatím předčasná otázka.

V budoucnu by mělo celkem vzniknout asi šest sítí pro digitální televizní stanice v systému DVB-T a další sítě pro digitální rozhlas, označovaný zkratkou T-DAB. V současné době fungují dvě dočasné sítě s 11 TV programy a jedna síť, která nyní není v provozu; digitální signál nyní pokrývá zhruba třetinu republiky.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání již udělila prvních šest digitálních TV licencí a nové stanice nyní mají rok na to, aby spustily svůj provoz. V digitálních sítích naleznou prostor i všechny programy České televize a také po dvou stanicích Novy a Primy. Rada se v budoucnu chystá udělit ještě další licence pro digitální pozemní vysílání.

Současné analogové vysílání by mělo podle plánů ministerstva informatiky skončit do roku 2012, což je termín, s nímž pracují i další země EU. Lidé tak přijdou o možnost sledovat současné volně přístupné stanice na svých současných televizorech. Aby mohli sledovat nastupující digitální vysílání, musí si ke svým současným přístrojům připojit převaděč signálu, označovaný jako set-top box, nebo koupit nový televizor se zabudovaným digitálním tunerem. Ceny set-top boxů nyní začínají pod hranicí 2000 korun, speciální televizory jsou výrazně dražší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK