Kolem zkaženého masa v Německu vyšetřovány i firmy v ČR

19.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bielefeld/Essen (Německo) 19. června (ČTK) - V aféře kolem prodeje zkaženého masa, která propukla v listopadu v Německu, nařídila prokuratura v Essenu nové vyšetřování odpovědných osob z devíti domácích i zahraničních firem obchodujícím s masem. Nové šetření se zaměří na čtyři podniky v Nizozemsku a v České republice a pět podniků v Německu, informuje v úterním vydání list Westfalen-Blatt vycházející v Bielefeldu. Z jeho zprávy dnes předem citovala agentura DPA.

Podle essenské prokuratury budou šéfové příslušných firem obviněni z porušení zákona o potravinách. Ve všech případech jde prý o odběratele velkoobchodníka s masem Uweho Domenze z Gelsenkirchenu, kterého essenská prokuratura od loňského listopadu stíhá za živnostenské podvody a trestné činy podle zákona o potravinách.

Firmy, které budou nově vyšetřovány, údajně přes vydaný zákaz kupovaly od Domenze maso patřící do kategorie jatečních odpadků, které nesmějí být prodávány jako potraviny. Jde o maso, které je při porážce silně prostoupeno krví, a proto je rizikové z hlediska možnosti vysokého výskytu choroboplodných zárodků.

V německých firmách podezřelých z porušování zákona byly provedeny prohlídky zaměřené na podklady o dodávkách odpadkového masa. Byl při nich zajištěn důkazní materiál. V případě zahraničních firem byly už informovány příslušné národní úřady, uvedl vrchní státní zástupce Willi Kassenböhmer.

Velkoobchodník Domenz z Gelsenkirchenu je podezřelý z toho, že obchodoval se zkaženým masem a nevhodnými jatečními odpady, které jeho firma zpracovávala na potravinářské výrobky. V roce 2005 prodala firma Domenz kolem 550 tun masa a masných výrobků. Domenz údajně zásoboval i zahraniční obchodníky včetně českých, vyvážel i do Dánska, Francie, Nizozemska nebo Španělska.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK